top of page
  • Writer's pictureBenny From The Blog

SHANIA TWAIN.

Updated: Feb 11, 2023


Dit is een eerbetoon aan Shania Twain. Aan de Canadese zangeres die eind jaren '90 met haar goed geproduceerde mix van pop- en countrymuziek in een klap de hele wereld veroverde. Aan de bestverkopende countryzangeres aller tijden, die alleen al van haar album 'Come On Over' wereldwijd meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht. Aan de vrouw die met haar feministische teksten (Man! I Feel Like A Woman) regelmatig voor ophef zorgde in de conservatieve wereld van de countrymuziek en aan de vrouw die luipaardprint eigenhandig weer in de mode bracht. Over deze levende legende verscheen deze week de documentaire 'Not Just A Girl' op Netflix. Let's go girls!


Shania Twain brak eind jaren definitief door bij het grote publiek met hits als 'You're Still The One', 'That Don't Impress Me Much' en 'Man! I Feel Like A Woman'. Met haar scala aan hits was Shania hofleverancier van menig radiostation. Met name de luisteraars van SkyRadio konden echt niet om de zangeres heen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Shania Twain voornamelijk populair werd onder moeders en huisvrouwen. Kijk maar eens in de platenkast van jouw moeder: grote kans dat het album 'Come On Over' daar staat te verstoffen. Dit succes verklaart wellicht ook waarom Shania nooit van haar ietwat duffe imago is afgekomen. Ondanks de sexy outfits in haar videoclips wordt Twain nog altijd gezien als zingende huisvrouw met een hobby. Daarmee doen we de zangeres tekort.


Toen ik, als 11-jarig jochie, Shania Twain in de videoclip van 'That Don't Impress Me Much' in volledig luipaardpak door de woestijn zag wandelen, was ik direct fan. De hele zomer van 1999 heeft het nummer op repeat gestaan. Tot zelfs mijn moeder er gek van werd. Wat daarna volgde was een aantal jaar van complete Shania Twain-gekte. Er hingen Shania Twain-posters in mijn slaapkamer, ik belde dagelijks naar de lokale radiozender om een Shania Twain-liedje aan te vragen en er stond een levensgrote kartonnen Shania Twain in huis (na heel lang zeuren heb ik die mee mogen nemen uit de cd-winkel). De gekte bereikte het hoogtepunt toen de zangeres een paar jaar later een optreden gaf in Ahoy Rotterdam ter promotie van het album 'Up!' Ik heb die avond tranen met tuiten gehuild en mijn keel schor gezongen.


Na het album 'Up!', wat een succes was maar in de verste verte niet kon tippen aan het succes van 'Come On Over', werd het langzaam stiller rondom Shania Twain. De nog altijd populaire zangeres bracht nog wel een Greatest Hits album uit, maar kwam niet met nieuw werk. In 2004 scheidde de zangeres van haar partner en tevens vaste producer Robert John 'Mutt' Lange nadat deze was vreemdgegaan met haar beste vriendin(!) Ook werd Shania gediagnostiseerd met de ziekte van lyme, waar ze serieuze stemproblemen aan overhield. De zangeres moest helemaal opnieuw leren om haar stem te gebruiken om goed te kunnen zingen. Pas in 2017 verscheen er nieuw werk. Haar vijfde studio album 'Now' werd goed ontvangen door de fans, maar was commercieel gezien geen succes. Geen van de singles van het album werden hits en zo eindigde de langverwachte comeback van Shania Twain in een geruisloze aftocht.


De grote successen, de heftige gebeurtenissen in haar privéleven en haar toekomstpannen, waren voor Netflix genoeg redenen om een documentaire over Shania Twain te maken. In 'Not Just A Girl' blikt de zangeres terug op haar hoogtij dagen en kijkt ze vooruit naar de toekomst. Ze krijgt hierbij hulp van bekende artiesten als zanger Lionel Richie en dj en producer Diplo. Ter promotie van de documentaire

bracht de zangeres deze week ook haar nieuwe 'best of' album 'Not Just A Girl (The Highlights)' uit met daarop de nieuwe single 'Not Just A Girl'.


De nieuwe gebeurtenissen rondom Shania Twain bracht mij voor heel even terug naar de zomer van 1999. Naar 'That Don't Impress Me Much' uit de draagbare cd-player. Naar urenlang TMF kijken in de hoop dat de videoclip voorbij kwam, zodat ik hem kon opnemen op VHS. Als ik terugkijk, besef ik dat die ietwat duffe, zingende huisvrouw in luipaardpak wel mooi de eerste artiest was waar ik écht fan was. Al was ik misschien niet helemaal de doelgroep. Shania Twain verdient veel meer credit voor wat ze bereikt heeft in haar carrière. Hopelijk draagt de documentaire daar een heel klein beetje aan bij.


De documentaire 'Not Just A Girl' is nu te zien op Netflix.

53 views0 comments

Recent Posts

See All

KOEKJES.

Comments


bottom of page